Zemiakové lokše s lekvárom

Lekvár Mak Zemiaky
124 Zemiakové lokše s lekvárom

Ingrediencie

na 3 – 4 porcie

  • 260 g zemiakov (asi 3 stredné zemiaky, varný typ C)
  • 50 – 75 g polohrubej múky
  • soľ

Na dokončenie

  • 50 g práškového cukru
  • 50 g domáceho slivkového lekváru
  • maslo na potretie

Postup

Zemiaky varného typu C, čiže na pyré, uvaríme v šupke do mäkka. Zlejeme ich a ešte teplé ich ošúpeme a roztlačíme. Ak nemáte lis na zemiaky, ľahko si poradíte so strúhadlom. Najemno nastrúhané zemiaky dajte na pomúčenú dosku alebo silikónovú podložku a posypte trochou polohrubej múky.

Začnite spracovávať vláčne a hladké cesto. Nepridávajte žiadne vajce, mlieko ani iné tekutiny. Pri spracovaní cesto len zľahka posypte štipkou soli. Pridávajte toľko múky, aby sa cesto nelepilo. Potom z neho vytvarujte guľu a rozdeľte ju na tri rovnako veľké kusy. Z každého vyvaľkajte placku hrubú asi 3 mm. Ak bude treba, ešte posypte múkou.

Rozohrejte panvicu. V ideálnom prípade sa lokše pečú na sucho, ak to vaša panvica neumožňuje, dajte pod placku trochu masla alebo husaciu masť. Každú placku opečte dozlatista, budú sa na nej tvoriť tmavé bubliny. Bude to trvať asi 2 – 3 minúty z každej strany. Lokše by ste mali otočiť iba raz. Pred podávaním ich potrite teplým lekvárom. Môžete ich buď zavinúť do rolky ako palacinku, alebo prehnúť na trojuholník. Môžete zľahka posypať makom alebo práškovým cukrom.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku