Ingrediencie
- 310 ml mlieka
- 2 lyžičky sušeného droždia
- 50 g masla
- lyžička cukru
- 2 lyžičky soli
- 500 g hladkej múky na kysnuté cesto
- 1 vajíčko a 1 žĺtok, vajíčko na potrenie
- hrubozrnná soľ, rasca, mak alebo semienka na posypanie
Mlieko ohrejte na telovú teplotu a ½ si odlejte do hrnčeka. Do mlieka v hrnčeku zamiešajte 2 lyžičky droždia, 1 lyžičku múky a 1 lyžičku cukru. Nechajte 15 minút odstáť.
Vo veľkej miske zmiešajte múku so soľou, pridajte rozpustené maslo, vajíčko a zvyšné mlieko. Pripravenú zmes dobre zmiešajte, aby sa všetky suroviny spojili a následne vyklopte cesto na pomúčený povrch a pracujte s ním, kým nebude cesto hladké a vláčne (môže Vám to trvať asi 10 minút), alebo cesto nechajte spracovať v elektrickom robote.
Správne pripravené cesto musí byť pružné, nelepivé a malo by sa trochu lesknúť. Dajte ho do čistej, múkou vysypanej misky, poprášte cesto múkou a misku zakryte utierkou alebo fóliou. Na teplom mieste nechajte vykysnúť cesto do dvojnásobného objemu, čo bude trvať asi hodinu.
Vopred vyhrejte rúru na 175°C a vykysnuté cesto rozdeľte na 8 dielov. Každý diel rozdeľte na ďalšie tri diely a upleťte klasickú pletenku. Konce dobre spojte alebo zahnite pod pletenku, aby sa Vám v rúre počas pečenia nerozplietli.
Poukladajte pletenky na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte medzi nimi dostatok voľného priestoru. Nechajte ich ešte pred pečením 15 minút vykysnúť na plechu (doporučujeme prikryť plech utierkou, aby pletenky neosychali). Vykysnuté pletenky potrite rozšľahaným vajíčkom zmiešaným s lyžicou mlieka a posypte ich podľa vlastnej chuti pripravenými ingredienciami.
Pletenky pečte do zlatej farby, čo bude trvať asi 10-15 minúť. Pokiaľ chcete chrumkavejšie cesto, môžete na konci pečenia zapnúť cirkuláciu vzduchu v rúre.
Po upečení nechajte húsky ležať na plechu pod utierkou až do úplného vychladnutia.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.