Špaldové pletenky

Ingrediencie

  • 500 g špaldovej hladkej múky
  • 215-220 g vody
  • 8 g sušeného droždia
  • 11 g soli
  • 60 g masla alebo masti
  • mak, sézam alebo rasca na ozdobu

Použitá múka

Postup

Do misky robota odvážte múku, droždie a soľ. Premiešajte a pridajte vodu a mäkké maslo. Vložte do robota miesaciu metlu a nechajte cesto miesiť asi 10-12 minút, kým nevznikne pružné cesto konzistenciou podobné modelíne.Cesto prikryte fóliou alebo vekom a nechajte kysnúť asi 45 minút, kým sa zdvojnásobí.

Na klasickú veľkosť žemlí rozdeľte cesto po 60g kúskoch, z každého vyvaľkajte prameň a toho upleťte pletenku. Pletenky dajte na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte a nechajte kysnúť asi 30 minút. Musia viditeľne zväčšiť objem.

Rúru predohrejte na 230 °C. Pletenky postriekajte vodou, posýpte makom a nechajte piecť cca 10 minút do zlatavej farby. Dobu pečenia prisposobte vlastnej rúre, je lepšie zvýšiť teplotu a piecť zprudka, než pletenky sušiť.

Upečené žemličky nechajte aspoň trocha vychladnúť. Najlepšie sú čerstvé, v mikroténovom sáčku vydržia aj do druhého dňa.

Zavřít

Kvalita múky Babičkina voľba je našou prioritou

Obilie v múkach našej značky Babičkina voľba pochádza predovšetkým od našich dlhodobých miestnych partnerov - poľnohospodárov, jednotlivcov a poľnohospodárskych združení.

Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.