Do misky robota odvážte múku, droždie a soľ. Premiešajte a pridajte vodu a mäkké maslo. Vložte do robota miesaciu metlu a nechajte cesto miesiť asi 10-12 minút, kým nevznikne pružné cesto konzistenciou podobné modelíne.Cesto prikryte fóliou alebo vekom a nechajte kysnúť asi 45 minút, kým sa zdvojnásobí.
Na klasickú veľkosť žemlí rozdeľte cesto po 60g kúskoch, z každého vyvaľkajte prameň a toho upleťte pletenku. Pletenky dajte na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte a nechajte kysnúť asi 30 minút. Musia viditeľne zväčšiť objem.
Rúru predohrejte na 230 °C. Pletenky postriekajte vodou, posýpte makom a nechajte piecť cca 10 minút do zlatavej farby. Dobu pečenia prisposobte vlastnej rúre, je lepšie zvýšiť teplotu a piecť zprudka, než pletenky sušiť.
Upečené žemličky nechajte aspoň trocha vychladnúť. Najlepšie sú čerstvé, v mikroténovom sáčku vydržia aj do druhého dňa.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.