Pšenično-ražný chlieb z kvasu

89 Pšenično-ražný chlieb z kvasu

INGREDIENCIE

Na rozkvas:

  • 20 g aktívneho ražného kvasu
  • 200 g celozrnnej alebo hladkej ražnej múky
  • 200 g vody

Na chlieb:

  • 400 g hladkej múky (môže byť pšeničná chlebová, klasická hladká aj špaldová)
  • 250 g vody
  • 1 PL soli
  • 1 PL rasce

Ďalej budete potrebovať ošatku, hrubostenný hrniec s pokrievkou alebo sklenený pekáč typu simax.

POSTUP

Rozkvas pripravte z aktívneho kvasu, ražnej múky a vody. Riadne premiešajte stierkou alebo lyžicou, môžete pripraviť aj v robote. Dôkladné premiešanie je naozaj zásadné. Rozkvas nechajte pracovať na linke asi 8 – 10 hodín. Veľmi záleží na izbovej teplote. Cieľom je získanie asi 2,5-násobku objemu. Preto voľte dostatočnú, ideálne priehľadnú nádobu.

Cesto najlepšie spracujte v robote hákom, nebojte sa miesiť dlho, pri malých otáčkach pokojne 10 minút. Vyplatí sa to. Soľ zapracujte po 10 minútach odpočinku a znovu nechajte hniesť 10 minút.

Cesto teraz nechajte v mise a počas dvoch hodín ho každú polhodinu preložte. Najlepšie tak urobíte mokrou alebo naolejovanou rukou.

Teraz stočte chlieb do ošatky. Ak nemáte skúsenosti so stáčaním chleba, odporúčame pozrieť si nejaké videá, napríklad na YouTube.com.

Stočený bochník uložte v ošatke rovno do chladničky na 10 hodín pod igelit. Najlepšie cez noc. Ráno potom čo najskôr začnite rozohrievať rúru. Ideálna teplota v rúre je 250 °C a rozohriatie rúry do plného ohrevu trvá až 60 minút. 20 minút pred samotným pečením nechajte v rúre nahrievať aj hrniec alebo pekáčik, v ktorom budete chlieb piecť, a to vrátane pokrievky. Potom opatrne vložte chlieb do horúcej nádoby, narežte a priklopte. Nechajte piecť 15 minút pod pokrievkou. Potom ju zložte, stiahnite teplotu rúry na 180 °C a dopekajte zhruba 20 – 25 minút. Po upečení chlieb opatrne vyberte a položte na mriežku. Nekrájajte, kým dostatočne nevychladne.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku