Celozrnný ražný chlieb

Ingrediencie

Ingrediencie na ražný rozkvas:

170 g celozrnnej ražnej múky (jemne mletá)

170 g vody

30 g ražného kvasu

 

Ingrediencie na cesto:

360 g celozrnnej ražnej múky (jemne mletá)

340 g ražného kvasu

320 g vody

50 g celých obilných zŕn (raž, špalda, pšenica)

50 g vločiek (ovsené, ražné)

50 g semienok (slnečnicové)

30 g tmavého ražného sladu

15 g soli

maslo na potretie formy

Postup

Zhruba 12 až 16 hodín pred pečením (teda hneď ráno alebo, naopak, večer) si pripravte rozkvas. Do misy dajte ražný kvas, ražnú múku a vodu. Premiešajte, aby sa suroviny spojili. Zakryte a nechajte kysnúť 12 až 16 hodín pri izbovej teplote.

Obilné zrná dajte do rajnice, zalejte vodou a uvarte na zhryz. Stačí približne 10 až 15 minút a záleží na type obilia. Zlejte a nechajte v cedidle odkvapkať.

Len čo máte pripravený rozkvas, môžete sa pustiť do výroby cesta. Do misy dajte pripravený ražný rozkvas (nezabudnite si kúsok odobrať a uschovať), vodu, múku, predvarené obilné zrná, vločky, semienka, slad a soľ. Cesto premiešajte, aby sa suroviny spojili. Nemiešajte zbytočne dlho – stačí, keď bude všetko pekne rozmiešané.

Formu na chlieb vymažte maslom. Potom do nej postupne preložte všetko cesto z misy. Navlhčenou dlaňou alebo stierkou cesto zarovnajte a pekne utlačte. Cesto by malo dosahovať asi 2 cm pod okraj. Zasypte semienkami, vločkami alebo hrubou krupicou. Zakryte a nechajte kynúť 2 až 3 hodiny.

Vykysnuté cesto zväčší svoj objem a na povrchu uvidíte praskliny. Asi pol hodiny pred koncom kysnutia rozohrejte rúru na 250 °C. Vložte do nej formu s cestom a pečte 10 minút. Potom znížte teplotu na 220 °C a pečte ďalej na celkový čas pečenia 45 minút. Potom chlieb vo forme opatrne vyberte a samotný bochník nechajte voľne dopiecť ďalších 10 až 15 minút. Chlieb je hotový, keď v strede dosiahne vnútornú teplotu 97 °C.

Pozor, teraz to najdôležitejšie! Upečený chlieb dajte na mriežku a nechajte celkom vychladnúť. Pokojne tomu pár hodín dajte a nebuďte netrpezliví. Chlieb si pekne sadne, na reze sa nebude lepiť a bude sa vám ľahšie krájať. Užívajte si!

Tipy

Kde kúpiť slad? Najbližšie je asi Sladenka – jačmenný slad, ktorý kúpite v zdravých výživách. Použiť však môžete aj melasu alebo obyčajný med.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.