Na 20 menších šišiek:
500 g múky Babičkina voľba kysnuté cesto
250 vlažného mlieka
30 g droždia
50 g masla
3 žĺtky
2 lyžice rumu
citrónová kôra
štipka soli
kvalitná marmeláda
slnečnicový olej na smaženie
1. Zmäknuté maslo vymiešame dôkladne s cukrom do peny, po jednom doň zašľaháme žĺtky a rum. Odlejeme si časť mlieka, pridáme do nej dve lyžice múky a lyžičku cukru, rozdrobíme droždie, všetko zamiešame a necháme vzísť kvások. Do zmesi pridáme kvások a vlažné mlieko. Po častiach prisypávame múku. Cesto preložíme do robota a necháme hniesť asi 5 minút. Prípadne sa dá cesto uhniesť v ruke, ale je to drina, chce to aspoň 10 minút s vareškou. Cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
2. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme placku. Na polovici cesta si pohárom naznačíme krúžky, poukladáme kôpky džemu. Povykrajujeme si kolieska a pohárom pritlačíme k naznačeným kolieskam. Túto fázu je potrebné urobiť dôkladne, šišky sa nesmú nikde otvárať, pretože by do nich natiekol olej pri smažení. Šišky necháme ešte 20 minút vykysnúť. V polovici kysnutia otočíme rubom nahor, aby šišky kysli rovnomerne.
3. Rozpálime si olej a šišky v ňom z oboch strán smažíme, pozor na pripaľovanie, smažíme skôr zľahka. Začneme jednou stranou a prikryjeme pokrievkou, potom odkryjeme, otočíme a dosmažíme. Oleja musí byť naozaj plný hrniec, šišky musia plávať.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.