Kysnuté šišky

277 Kysnuté šišky

Ingrediencie

Kvások:

  • 25 g čerstvého droždia
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 3 lyžice vlažného mlieka

Cesto:

  • 250 g hladkej múky na kysnuté cestá
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 veľké vajce (+ môžete navyše pridať ešte jeden žĺtok)
  • 60 g rozpusteného masla
  • 200 – 220 ml vlažného mlieka
  • 50 g trstinového cukru
  • 15 g rumu

Na dokončenie:

  • liter oleja vhodného na smaženie
  • slivkový lekvár alebo iná marmeláda
  • strúhaný tvaroh
  • práškový cukor

 

Postup

Na kysnuté cesto si pripravte najprv kvások – trochu mlieka, nadrobené droždie a lyžicu cukru – a dajte na teplé miesto. Nechajte 15 minút a kvások krásne narastie. Ak sa tak nestane, máte zlé alebo staršie droždie a je znehodnotené. Vyhoďte ho a začnite znovu s novým.

Teraz rozpusťte v rajnici maslo a dajte bokom vychladnúť. Medzitým odvážte do hlbokej misy múku, pridajte vajce, cukor, rum, maslo a zvyšné mlieko, nakoniec aj kvások. Cesto zapracujte hnetačom – a to poriadne, musí byť hladké, jednotné, pružné. Hnetenie trvá okolo 5 – 10 minút. Takéto hotové nechajte pod utierkou kysnúť hodinu na teplom mieste alebo v rúre, ak má program kysnutie.

Po vykysnutí cesto zľahka vyvaľkajte na hrúbku až 2 cm. Okrúhlou vykrajovačkou alebo pohárom tvorte kolieska a pod utierkou nechajte znovu kysnúť 25 minút.

Šišky smažte v rozpálenom oleji. Pred vložením do oleja vždy urobte uprostred šišky prstom jamku. Podávajte s lekvárom a posypané tvarohom. Na tanieri môžete tiež pocukrovať.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku