Kvások:
Cesto:
Na dokončenie:
Na kysnuté cesto si pripravte najprv kvások – trochu mlieka, nadrobené droždie a lyžicu cukru – a dajte na teplé miesto. Nechajte 15 minút a kvások krásne narastie. Ak sa tak nestane, máte zlé alebo staršie droždie a je znehodnotené. Vyhoďte ho a začnite znovu s novým.
Teraz rozpusťte v rajnici maslo a dajte bokom vychladnúť. Medzitým odvážte do hlbokej misy múku, pridajte vajce, cukor, rum, maslo a zvyšné mlieko, nakoniec aj kvások. Cesto zapracujte hnetačom – a to poriadne, musí byť hladké, jednotné, pružné. Hnetenie trvá okolo 5 – 10 minút. Takéto hotové nechajte pod utierkou kysnúť hodinu na teplom mieste alebo v rúre, ak má program kysnutie.
Po vykysnutí cesto zľahka vyvaľkajte na hrúbku až 2 cm. Okrúhlou vykrajovačkou alebo pohárom tvorte kolieska a pod utierkou nechajte znovu kysnúť 25 minút.
Šišky smažte v rozpálenom oleji. Pred vložením do oleja vždy urobte uprostred šišky prstom jamku. Podávajte s lekvárom a posypané tvarohom. Na tanieri môžete tiež pocukrovať.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Obilie v múkach našej značky Babičkina voľba pochádza predovšetkým od našich dlhodobých miestnych partnerov - poľnohospodárov, jednotlivcov a poľnohospodárskych združení.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.