Kvások:
Na 10 uzlíkov:
Na dokončenie:
Tradičný a jednoduchý recept, ktorý si zvládnete pripraviť s deťmi. Len nezabudnite asistovať pri samotnom smažení alebo ho plne prevziať. Na kysnuté cesto si pripravte najprv kvások. Na ten si nachystajte trochu mlieka, pokojne ho mierne zohrejte, na prst. Teplota nesmie presiahnuť 40 °C, inak sa znehodnotí droždie. K tomu pridajte nadrobené droždie, lyžicu cukru a dajte na teplé miesto. Stačí 15 minút a kvások krásne narastie. Ak sa tak nestane, máte zlé alebo staršie droždie a je znehodnotené. Vyhoďte ho a začnite znovu s novým.
Teraz sa pustite do cesta. Rozpusťte v rajnici maslo a dajte ho bokom vychladiť. Medzitým odvážte a preosejte do hlbokej misy múku, pridajte vajce a cukor. Nakoniec tiež maslo a kvások s mliekom. Cesto zapracujte hnetačom – a to poriadne, musí byť hladké, jednotné, pružné a nesmie sa nikde drobiť (tu si prípadne pomôžte ďalším mliekom). Takto hotové nechajte pod utierkou kysnúť hodinu na teplom mieste alebo v rúre, ak má program kysnutia.
Cesto rozdeľte na 10 rovnakých bochníkov. Každý z nich rukou vyvaľkajte na doske a utvorte uzlík alebo vrkoč. Nechajte bokom pod utierkou ešte 10 minút kysnúť. Medzitým pripravte olej na smaženie v hrubostennej rajnici, začnite ho zahrievať. Ak máte domáci teplomer, držte teplotu okolo 170 °C – tá je ideálna, aby sa uzlíky príliš rýchle nepálili, ale prepiekli sa tiež vnútri. Bokom si dajte tanier so škoricou a práškovým cukrom. Tiež si pripravte kuchynské utierky alebo obrúsky, aby ste uzlíky zbavili prebytočného oleja. Smažte po niekoľkých málo kusoch (2, maximálne 3), v oleji poriadne zväčšia objem a potrebujú mať dosť priestoru. Po upečení ich zľahka osušte v obrúsku a obaľte v škorici a posypte cukrom.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.