Šišky

Marhule

Ingrediencie

175 g hladkej múky

175 g polohrubej múky

150 ml vlažného mlieka

60 g rozpusteného masla

30 g krupicového cukru

10 g vanilkového cukru

2 vajcia (izbová teplota)

20 g droždia

1 lyžica rumu

štipka soli

tuk na smaženie (repkový olej, sadlo)

 

Ingrediencie na plnenie a zdobenie:

130 g marhuľového džemu

2 lyžice práškového cukru

Postup

Obe múky preosejte do misy robota. Pridajte cukor, vanilkový cukor, štipku soli a premiešajte. V strede vytvorte jamku, do ktorej nalejte časť vlažného mlieka. Pridajte rozdrobené kvasnice a premiešajte s časťou múky okolo, kým nevznikne riedke cestíčko. Zakryte a nechajte kvások vzísť. Za 20 až 30 minút bude mať v sebe krásne bublinky!

Do kvásku pridajte zvyšné mlieko, rozpustené maslo (nie horúce), vajcia a rum. S pomocou háku na cesto hneťte v robote asi 10 minút. Cesto v mise zakryte a nechajte kysnúť asi 90 minút, kým neznásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto zrazte päsťou a rozdeľte na porcie s hmotnosťou 50 g. Každý diel cesta potom vytvarujte do tvaru gule (pozrite video). Uložte na pomúčenú utierku, zakryte a nechajte dokysnúť (30 až 45 minút podľa okolitej teploty).

Medzi tým, ako šišky kysnú, si už pomaly prichystajte nádobu a tuk na smaženie. Počítajte s tým, že zahriatie tuku nejaký čas trvá, tak aby vám šišky neprekysli. Tuk by mal mať teplotu okolo 175 °C.

Šišky smažte v niekoľkých várkach. Do oleja šišku vkladajte opatrne a stranou, ktorá bola pri kysnutí hore, dole do oleja. Prvé otočenie urobte asi po dvoch minútach. Otočte a dosmažte aj z druhej strany. Potom pokojne ešte raz-dvakrát otočte, aby boli šišky prepečené (celkovo potrebujú asi 5 až 6 minút). Počítajte s tým, že šišky pri smažení rastú, tak ich nedávajte naraz priveľa. Ak sa nafúknu, môžu sa do seba zakliniť a pečú sa potom nerovnomerne. Pokiaľ sa šiška pri smažení začne nejako divne nafukovať, pokojne prepichnite bublinu nožom.

Hotové šišky poukladajte na plech alebo mriežku s papierovými obrúskami. Nechajte je vychladnúť a zbaviť časti tuku. Vychladené šišky naplňte pripraveným džemom. Šišku stačí v strede prepichnúť tenkým nožíkom a potom plniť cukrárskym vrecúškom s úzkou špičkou (robí sa aj špeciálna dlhšia na šišky, ale bez tej sa pokojne zaobídete). Úplne vo finále šišky ozdobte práškovým cukrom.

 

Tipy

Voňavé šišky. V recepte vidíte, že používam trochu rumu a vanilkový cukor. Takisto môžete do základu pridať ďalšie aromatické zložky – citrónovú kôru, vanilkový extrakt, škoricu, kardamóm, muškátový oriešok a ďalšie. Platí to aj o cukre na obalenie alebo posypanie, do ktorého môžete pridať trochu vanilky alebo vanilkového cukru.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku