Múku preosejte do misy, uprostred urobte jamku a rozdrobíme do nej droždie. Zasypte 1 lyžicou z odmeranej dávky cukru, prilejte 50 ml vlažného mlieka a zahrňte troškou múky z misy. Nechajte v teple vzísť kvások, asi 10 minút.
Potom pridajte zvyšný cukor, semienka z tobolky vanilky, kôru z citróna, štipku soli. Dolejte zvyšok vlažného mlieka, rozohriate maslo a všetko vypracujte ideálne v robote na hladké cesto. Preložte na múkou zľahka posypanú dosku a ešte zapracujte časť nasekaných brusníc. Preložte späť do misy, zľahka poprášte múkou a v teple nechajte kysnúť minimálne 90 minút.
Potom cesto rozdeľte na 5 dielov, utvorte 5 dlhých valčekov a najprv zapleťte do vrkoča prvé tri. Potom vezmite zvyšné dva a stočte ich, preložte na vrkoč a okraje upevnite. Potrite vyšľahaným vajcom, posypte nasekanými brusnicami a plátkami mandlí. Nechajte na plechu vyloženom papierom na pečenie kysnúť ešte 35 minút.
Potom pečte v predhriatej rúre pri 180°C najprv 10 minút, potom znížte teplotu na 160°C a pečte dozlatista, asi 35 minút. Priebežne môžete ešte potrieť vajcom. Keby vianočka príliš rýchlo začala hnednúť, môžete ju prikryť alobalom.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Obilie v múkach našej značky Babičkina voľba pochádza predovšetkým od našich dlhodobých miestnych partnerov - poľnohospodárov, jednotlivcov a poľnohospodárskych združení.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.