Vianočka s mandľami a brusnicami

Mandle Vianoce
298 Vianočka s mandľami a brusnicami

Ingrediencie

  • 375 g hladkej múky Babičkina voľba na kysnuté cesto
  • 30 g čerstvého droždia
  • 80 g krupicového cukru
  • 125 ml mlieka
  • 2 žĺtky + 1 vajce na potretie
  • 1 tobolka vanilky
  • kôra z 1 citróna
  • štipka soli
  • 80 g masla
  • brusnice a plátkami mandlí
  • práškový cukor na zasypanie

Postup

Múku preosejte do misy, uprostred urobte jamku a rozdrobíme do nej droždie. Zasypte 1 lyžicou z odmeranej dávky cukru, prilejte 50 ml vlažného mlieka a zahrňte troškou múky z misy. Nechajte v teple vzísť kvások, asi 10 minút.

Potom pridajte zvyšný cukor, semienka z tobolky vanilky, kôru z citróna, štipku soli. Dolejte zvyšok vlažného mlieka, rozohriate maslo a všetko vypracujte ideálne v robote na hladké cesto. Preložte na múkou zľahka posypanú dosku a ešte zapracujte časť nasekaných brusníc. Preložte späť do misy, zľahka poprášte múkou a v teple nechajte kysnúť minimálne 90 minút.

Potom cesto rozdeľte na 5 dielov, utvorte 5 dlhých valčekov a najprv zapleťte do vrkoča prvé tri. Potom vezmite zvyšné dva a stočte ich, preložte na vrkoč a okraje upevnite. Potrite vyšľahaným vajcom, posypte nasekanými brusnicami a plátkami mandlí. Nechajte na plechu vyloženom papierom na pečenie kysnúť ešte 35 minút.

Potom pečte v predhriatej rúre pri 180°C najprv 10 minút, potom znížte teplotu na 160°C a pečte dozlatista, asi 35 minút. Priebežne môžete ešte potrieť vajcom. Keby vianočka príliš rýchlo začala hnednúť, môžete ju prikryť alobalom.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku