Žĺtky a maslo utrite do hladka, pridajte vanilkový cukor, soľ a citrónovú kôru.
Do druhej misy nasypte múku a urobte do nej jamku. Rozmiešajte kvasnice s mliekom. Pridajte zmes z utrených žĺtkov, posekané orechy a hrozienka i s trochou rumu a všetko vareškou spracujte na cesto.
To vyklopte na dosku a hneťte rukami tak dlho, kým nevznikne krásne hladké a pružné cesto. Cesto vložte do misy, prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 2 hodiny.
Z vykysnutého cesta zapleťte vianočku (spodné poschodie 4 pramene, stredné poschodie 3 pramene, horné poschodie 2 pramene). Horné pramene by mali byť najužšie.
Vianočku položte na plech vyložený papierom na pečenie, spevnite ju na niekoľkých miestach špajdľami a nechajte ešte asi polhodinu kysnúť v teple. Potom ju potrite rozšľahanými vajcami a povrch posypte pokrájanými orechmi.
Vložte do rúry vopred zohriatej na 150°C a po 15 minútach znížte teplotu na 140 °C. Pečte približne 75 minút nebo podľa vašej rúry. Po vytiahnutí vyberte z teplej vianočky špajdle, na ktorých zostane trošku cesta.
Vianočku nechajte vychladnúť na mriežke.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.