Vianočka

Vianoce
316 Vianočka

Ingrediencie

  • 500 g múky na kysnuté cesto
  • 2 žĺtky
  • 110 g zmäknutého masla
  • 110 g cukru
  • citrónová kôra
  • vanilkový cukor
  • 1/2 balenia sušených kvasníc
  • 250 ml teplého mlieka
  • štipka soli
  • vlašské orechy
  • hrsť hrozienok

Postup

Žĺtky a maslo utrite do hladka, pridajte vanilkový cukor, soľ a citrónovú kôru.

Do druhej misy nasypte múku a urobte do nej jamku. Rozmiešajte kvasnice s mliekom. Pridajte zmes z utrených žĺtkov, posekané orechy a hrozienka i s trochou rumu a všetko vareškou spracujte na cesto.

To vyklopte na dosku a hneťte rukami tak dlho, kým nevznikne krásne hladké a pružné cesto. Cesto vložte do misy, prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 2 hodiny.

Z vykysnutého cesta zapleťte vianočku (spodné poschodie 4 pramene, stredné poschodie 3 pramene, horné poschodie 2 pramene). Horné pramene by mali byť najužšie.

Vianočku položte na plech vyložený papierom na pečenie, spevnite ju na niekoľkých miestach špajdľami a nechajte ešte asi polhodinu kysnúť v teple. Potom ju potrite rozšľahanými vajcami a povrch posypte pokrájanými orechmi.

Vložte do rúry vopred zohriatej na 150°C a po 15 minútach znížte teplotu na 140 °C. Pečte približne 75 minút nebo podľa vašej rúry. Po vytiahnutí vyberte z teplej vianočky špajdle, na ktorých zostane trošku cesta.

Vianočku nechajte vychladnúť na mriežke.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku