Odvážte pol kg múky, prilejte 280 ml vlažnej vody, olivový olej, sušené droždie a jedno vajce. Druhé vajce rozšľahajte, polovicu nalejte do cesta a druhú si schovajte neskôr na potretie žemlí. Pridajte ešte 3 lyžičky soli a 2 lyžičky cukru a všetko dôkladne vymieste, aby bolo cesto hladké a prepracované. Na teplom mieste ho nechajte vykysnúť.
Po hodine nakysnuté cesto presuňte na pomúčenú dosku. Rozdeľte ho na 9 žemlí (cca po 100 g), opäť cesto spracujte a vytvarujte z neho žemle. Tie uložte na plech a nechajte pod vlhkou utierkou ešte približne 20 minút kysnúť.
Medzitým rozohrejte rúru na 180°C. Žemle potrite zvyškom vajíčka a posypte sezamom alebo hrubou soľou. Dajte piecť cca na 15 minút, no sledujte farbu.
Hotové žemle priklopte vlhkou utierkou. Kôrka potom nebude príliš tvrdá, ale krásne vláčna.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.