170 g hladkej múky na kysnuté cestá
100 g mäkkého masla
70 g trstinového cukru
1 žĺtok
1 čajová lyžička vanilkovej esencie
½ vrecúška (asi 6 – 8 g) prášku do pečiva
300 g čerstvých jahôd
2 lyžičky kukuričného škrobu
4 stonky rebarbory (skôr tenšie)
1 lyžica cukru
1 rozšľahané vajce na potretie
drvené pistácie, lieskové orechy alebo plátky mandlí
Najprv si rúru predhrejte na 180 °C.
Na cesto zmiešajte múku, žĺtok, prášok do pečiva a cukor. Maslo nakrájajte na malé kúsky, postupne ich pridávajte do múky s cukrom a hneťte cesto. Keď je cesto hotové, odložte ho na 10 minút do chladničky.
Medzitým pripravte ovocie. Rebarboru nie je nutné lúpať, stačí ju zbaviť škaredých koncov, umyť prípadné zvyšky nečistôt a nakrájať na malé kocky. Jahody nakrájajte na podobne veľké kúsky – nie na plátky, ale naozaj napríklad na štvrtinky, aby sa zachovala štruktúra ovocia. Oboje vložte do misy a pridajte cukor. Premiešajte.
Vyberte cesto z chladničky a urobte ručnú frezáž. Dlaňou spracujte cesto na ploche tak, aby sa všetky zložky prepojili a cesto bolo jednotné. Cesto najlepšie vyvaľkáte mramorovým valčekom, ktorý ho bude chladiť. Pokiaľ však taký nemáte, nič sa nedeje. Pomôže vám v tom papier na pečenie. Najlepšie je dať ho naspodok aj navrch, cesto sa vám potom bude ľahšie prenášať na plech. Vyvaľkajte tenké, asi 3 mm vysoké cesto približne kruhovitého tvaru.
Z ovocia zlejte prebytočnú vodu, ak ju pustilo. Pridajte škrob a poriadne premiešajte. Naplňte galetky zmesou ovocia, nedávajte ju úplne k okrajom, ale asi 2,5 – 3 cm od nich. Okraje postupne prehnite – môžete si pomôcť mokrou rukou a prípadne tak aj opraviť kúsok natrhnutého cesta. Okraje dôkladne potrite vajcom, pomôže to tiež udržať vnútri náplň; ozdobte orieškami. Pečte približne 30 minút, kým galetka nezozlatne.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.