Jahodovo-rebarborová galetka

Jahody Leto Rebarbora
191 Jahodovo-rebarborová galetka

Ingrediencie:

170 g hladkej múky na kysnuté cestá

100 g mäkkého masla

70 g trstinového cukru

1 žĺtok

1 čajová lyžička vanilkovej esencie

½ vrecúška (asi 6 – 8 g) prášku do pečiva

 

Na náplň:

300 g čerstvých jahôd

2 lyžičky kukuričného škrobu

4 stonky rebarbory (skôr tenšie)

1 lyžica cukru

 

Na dokončenie:

1 rozšľahané vajce na potretie

drvené pistácie, lieskové orechy alebo plátky mandlí

Postup:

Najprv si rúru predhrejte na 180 °C.

 

Na cesto zmiešajte múku, žĺtok, prášok do pečiva a cukor. Maslo nakrájajte na malé kúsky, postupne ich pridávajte do múky s cukrom a hneťte cesto. Keď je cesto hotové, odložte ho na 10 minút do chladničky.

 

Medzitým pripravte ovocie. Rebarboru nie je nutné lúpať, stačí ju zbaviť škaredých koncov, umyť prípadné zvyšky nečistôt a nakrájať na malé kocky. Jahody nakrájajte na podobne veľké kúsky – nie na plátky, ale naozaj napríklad na štvrtinky, aby sa zachovala štruktúra ovocia. Oboje vložte do misy a pridajte cukor. Premiešajte.

 

Vyberte cesto z chladničky a urobte ručnú frezáž. Dlaňou spracujte cesto na ploche tak, aby sa všetky zložky prepojili a cesto bolo jednotné. Cesto najlepšie vyvaľkáte mramorovým valčekom, ktorý ho bude chladiť. Pokiaľ však taký nemáte, nič sa nedeje. Pomôže vám v tom papier na pečenie. Najlepšie je dať ho naspodok aj navrch, cesto sa vám potom bude ľahšie prenášať na plech. Vyvaľkajte tenké, asi 3 mm vysoké cesto približne kruhovitého tvaru.

 

Z ovocia zlejte prebytočnú vodu, ak ju pustilo. Pridajte škrob a poriadne premiešajte. Naplňte galetky zmesou ovocia, nedávajte ju úplne k okrajom, ale asi 2,5 – 3 cm od nich. Okraje postupne prehnite – môžete si pomôcť mokrou rukou a prípadne tak aj opraviť kúsok natrhnutého cesta. Okraje dôkladne potrite vajcom, pomôže to tiež udržať vnútri náplň; ozdobte orieškami. Pečte približne 30 minút, kým galetka nezozlatne.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku