Judášky

Veľká noc
208 Judášky

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky Babičkina voľba na kysnuté cesto
  • 70 g krupicového cukru
  • 340 ml mlieka
  • 1 kocka droždia (42 g)
  • 2 žĺtky
  • lyžička citrónovej kôry
  • 160 g zmäknutého masla
  • štipka soli

 

Na potretie:

  • 4 lyžice rumu
  • 2 lyžice medu
  • 50 g rozpusteného masla

Postup

Mlieko ohrejte na izbovú teplotu a rozdrobte doň droždie. Vmiešajte vrchovatú lyžicu cukru a vrchovatú lyžicu múky. Misu s mliekom zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste odstáť 20 minút.

Keď je kvások hotový, pridajte k nemu všetky zvyšné suroviny na cesto a vypracujte pružnú hmotu. Misu s cestom zakryte potravinovou fóliou a nechajte kysnúť na teplom mieste do dvojnásobného objemu.

Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rukami prepracujte. Odkrajujte z cesta kúsky a z každého vyvaľkajte valček, z ktorého vytvoríte slimáky, zmotané vrkôčiky a ďalšie tvary pripomínajúce povraz.

Upletené judášky nechajte ešte 15 minút kysnúť na plechu vyloženom papierom na pečenie a potom ich pečte v rúre predhriatej na 170°C. Judášky sú hotové, keď sú na povrchu zlatisté. Pečenie trvá približne 15 minút.

Kým sa judášky upečú, pripravte si zmes na potieranie. Zmiešajte rozpustené maslo, rum a med. Horúce judášky ihneď po vybratí z rúry štedro potrite medovou zmesou.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku