Hrozienka namočte asi na hodinu do rumu.
Do misky nalejte časť vlažného mlieka, pridajte lyžičku cukru, droždie a 2 lyžice múky. Dôkladne premiešajte a nechajte vzísť kvások.
Múku zmiešajte so soľou, cukrom, citrónovou kôrou a šťavou, semienkami vanilky, hrozienkami, žĺtkami, maslom, kváskom a zvyšným mliekom. Cesto dôkladne vymieste, ideálne v robote cca 5 minút, prípadne v ruke vareškou, to chce však minimálne 10 minút. Výsledné cesto musí mať lesklú hladkú konzistenciu a nesmie sa lepiť. Cesto nechajte vykysnúť na dvojnásobok (cca 1 – 2 hodiny podľa teploty v miestnosti).
Vykysnuté cesto spracujte na bochník, presuňte ho na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte kysnúť ešte pol hodiny. Predhrejte rúru na 200°C. Mazanec potrite žĺtkom, posypte plátkovými mandľami a dajte piecť. Desať minút pečte sprudka na 200°C, potom zmiernite teplotu na 160°C a zvoľna dopečte (spolu cca 45 minút, konkrétny čas pečenia prispôsobte rúre).
Po upečení nechajte pozvoľna vychladnúť a pocukrujte práškovým cukrom.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.