Mazanec

Veľká noc
233 Mazanec

Ingrediencie

  • 1 kocka droždia
  • 100 g krupicového cukru
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 500 g hladkej múky Babičkina voľba na kysnuté cesto
  • 2 lyžice rumu
  • 50 g hrozienok
  • tobolka vanilky
  • štipka soli
  • kôra z 1 bio citróna, šťava z ½ citróna
  • 3 žĺtky
  • 50 g pokrájaných olúpaných mandlí
  • 150 g rozpusteného masla
  • 1 žĺtok na potretie

Postup

Hrozienka namočte asi na hodinu do rumu.

Do misky nalejte časť vlažného mlieka, pridajte lyžičku cukru, droždie a 2 lyžice múky. Dôkladne premiešajte a nechajte vzísť kvások.

Múku zmiešajte so soľou, cukrom, citrónovou kôrou a šťavou, semienkami vanilky, hrozienkami, žĺtkami, maslom, kváskom a zvyšným mliekom. Cesto dôkladne vymieste, ideálne v robote cca 5 minút, prípadne v ruke vareškou, to chce však minimálne 10 minút. Výsledné cesto musí mať lesklú hladkú konzistenciu a nesmie sa lepiť. Cesto nechajte vykysnúť na dvojnásobok (cca 1 – 2 hodiny podľa teploty v miestnosti).

Vykysnuté cesto spracujte na bochník, presuňte ho na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte kysnúť ešte pol hodiny. Predhrejte rúru na 200°C. Mazanec potrite žĺtkom, posypte plátkovými mandľami a dajte piecť. Desať minút pečte sprudka na 200°C, potom zmiernite teplotu na 160°C a zvoľna dopečte (spolu cca 45 minút, konkrétny čas pečenia prispôsobte rúre).

Po upečení nechajte pozvoľna vychladnúť a pocukrujte práškovým cukrom.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku