Kysnutý veniec s lekvárom

Lekvár
224 Kysnutý veniec s lekvárom

Ingrediencie

Na kvások:

  • ½ kocky droždia
  • 1 lyžica cukru
  • 80 ml vlažného mlieka
  • 1 lyžica hladkej múky

 

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky Babičkina voľba na kysnuté cesto
  • 120 g cukru
  • štipka soli
  • 50 g masti (popr. masla)
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 3 žĺtky
  • kvások
  • na špičku noža mletého muškátového orieška

 

Navyše:

  • 400 g lekváru
  • 20 ml rumu
  • 30 g mletého maku

Postup

Do misky rozdrobte droždie, premiešajte s cukrom, zalejte mliekom a poprášte múkou. Misku prikryte utierkou a dajte na 15 – 20 minút na teplé miesto.

Rozpustite masť a nechajte vychladnúť. Do misy nasypte múku, premiešajte s cukrom, soľou a muškátovým orieškom. Doprostred urobte jamku. Žĺtky vyšľahajte s mliekom, nalejte do jamky, pridajte nakysnutý kvások, zľahka premiešajte. Prilejte vychladnutú masť a vypracujte pružné cesto. Prikryte utierkou a nechajte kysnúť 45 – 60 minút.

Zmiešajte lekvár s rumom a makom.

Vykysnuté cesto prepracujte a na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkajte na obdĺžnik veľký asi 35 × 74 cm. Na cesto rovnomerne rozotrite lekvár. Nechajte voľný jeden z dlhších okrajov (asi 3 – 5 cm). Cesto stočte do rolády zo strany, kde je dlhší okraj natretý. Teraz bude vhodné preložiť roládu na papier na pečenie pre neskoršiu jednoduchšiu manipuláciu.

Uprostred roládu po dĺžke rozkrojte. Jeden koniec môžete nechať nedorezaný. Opatrne dve vzniknuté časti prepletajte, potom spojte okraje a vytvorte veniec.

Vložte do rúry predhriatej na 190°C a upečte dozlatista.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku