Do misky rozdrobte droždie, premiešajte s cukrom, zalejte mliekom a poprášte múkou. Misku prikryte utierkou a dajte na 15 – 20 minút na teplé miesto.
Rozpustite masť a nechajte vychladnúť. Do misy nasypte múku, premiešajte s cukrom, soľou a muškátovým orieškom. Doprostred urobte jamku. Žĺtky vyšľahajte s mliekom, nalejte do jamky, pridajte nakysnutý kvások, zľahka premiešajte. Prilejte vychladnutú masť a vypracujte pružné cesto. Prikryte utierkou a nechajte kysnúť 45 – 60 minút.
Zmiešajte lekvár s rumom a makom.
Vykysnuté cesto prepracujte a na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkajte na obdĺžnik veľký asi 35 × 74 cm. Na cesto rovnomerne rozotrite lekvár. Nechajte voľný jeden z dlhších okrajov (asi 3 – 5 cm). Cesto stočte do rolády zo strany, kde je dlhší okraj natretý. Teraz bude vhodné preložiť roládu na papier na pečenie pre neskoršiu jednoduchšiu manipuláciu.
Uprostred roládu po dĺžke rozkrojte. Jeden koniec môžete nechať nedorezaný. Opatrne dve vzniknuté časti prepletajte, potom spojte okraje a vytvorte veniec.
Vložte do rúry predhriatej na 190°C a upečte dozlatista.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.