2 žĺtky
200 g pšeničnej celozrnnej múky
250 g hladkej pšeničnej múky (môžete použiť aj 450 g hladkej špaldovej múky, univerzálnej múky, hladkej pšeničnej múky, hladkej bio múky alebo kombináciu hladkej špaldovej a celozrnnej špaldovej múky)
100 g krupicového cukru
200 g zmäknutého masla
1 lyžička kypriaceho prášku
štipka soli
Na náplň:
4 jablká, olúpané a nahrubo nastrúhané
1 citrón, vytlačená šťava z neho
50 g krupicového cukru
1 lyžica škorice
Začnite prípravou cesta. Na dosku alebo do robota nastrúhajte maslo, pridajte múku a žĺtky s cukrom a kypriaci prášok. Premiešajte všetky suroviny a spracujte na hladké cesto. Uložte ho na pol hodiny do chladničky prikryté fóliou.
Jablká očistite, olúpte a nahrubo nastrúhajte. V miske premiešajte s cukrom a škoricou.
Pred vaľkaním cesta nechajte rozohriať rúru na 180 °C. Cesto rozdeľte na polovice, prvú časť vyvaľkajte a vyložte ním obdĺžnikovú koláčovú formu, presahujúce okraje odrežte. Na cesto naneste jablčnú zmes. Zvyškom cesta koláč prikryte. Záleží na vás, či utvoríte prúžky, alebo celý plát a napríklad vykrajovačkou ho doplníte o lístočky.
Potrite rozšľahaným vajcom s cukrom. Pečte asi 40 minút.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.