Kvások
V miske zmiešajte droždie s vodou a pridajte vodu.
Misku prikryte potravinárskou fóliou a nechajte 2 hodiny pri izbovej teplote kysnúť.
Cesto
V hrnci zohrejte mlieko, aby bolo vlažné. Do misy kuchynského robota vlejte vlažnú vodu a mlieko, kvások, rozdrobené droždie a pridajte ostatné suroviny. Miešajte na strednej rýchlosti 10 minút do tuhého cesta (nadstavcom typu hák).
Posypte dosku múkou a vyklopte na ňu vypracované cesto. Rukami vytvarujte bochník, prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 30 minút (cesto zdvojnásobí objem). Potom cesto znova spracujte rukami do bochníka, prikryte a nechajte prikryté utierkou druhýkrát 30 minút kysnúť.
Vykysnuté cesto rozvaľkajte do valčeka, rozdeľte ho na 12 rovnakých dielov, z ktorých vytvarujte guľôčky.
Každú guľôčku vyvaľkajte na 45 cm dlhý valček hrúbky palca, širší uprostred, užší na koncoch. Ohnite ho do tvaru podkovy, krížom prehnite a vytvarujte praclík. Na doske posypanej múkou nechajte pripravené praclíky 10 minút odpočinúť.
V hrnci priveďte vodu k varu, stiahnite teplotu a nechajte mierne variť. Praclíky po 2 – 3 kusoch vložte do vriacej vody, stiahnite plameň na minimum a mierne povarte 1 minútu. Predvarené praclíky vyberte z vody, osušte ich a položte na plechy vymazané olejom. Potrite ich žĺtkom rozmiešaným v mlieku.
Na najhrubšej strane praclíky zľahka narežte ostrým nožom. Posypte ich soľou a vložte do rúry predhriatej na 190°C, pečte 25 minút do tmavozlatej farby. Po upečení nechajte vychladnúť na mriežke.