Praclíky

221 Praclíky

Ingrediencie

Na kvások:

  • 10 g čerstvého droždia
  • 40 ml vody
  • 30 g múky Babičkina voľba na kysnuté cesto

 

Na cesto:

  • 50 g masla izbovej teploty
  • 50 ml mlieka
  • 170 ml vlažnej vody
  • kvások
  • 10 g čerstvého droždia
  • 420 g hladkej múky na kysnuté cesto + na podsypanie
  • 10 g soli
  • rastlinný olej na vymastenie plechu

 

Na potretie:

  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica mlieka
  • hrubá morská soľ na posypanie

Postup

Kvások

V miske zmiešajte droždie s vodou a pridajte vodu.

Misku prikryte potravinárskou fóliou a nechajte 2 hodiny pri izbovej teplote kysnúť.

Cesto
V hrnci zohrejte mlieko, aby bolo vlažné. Do misy kuchynského robota vlejte vlažnú vodu a mlieko, kvások, rozdrobené droždie a pridajte ostatné suroviny. Miešajte na strednej rýchlosti 10 minút do tuhého cesta (nadstavcom typu hák).

Posypte dosku múkou a vyklopte na ňu vypracované cesto. Rukami vytvarujte bochník, prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 30 minút (cesto zdvojnásobí objem). Potom cesto znova spracujte rukami do bochníka, prikryte a nechajte prikryté utierkou druhýkrát 30 minút kysnúť.

Vykysnuté cesto rozvaľkajte do valčeka, rozdeľte ho na 12 rovnakých dielov, z ktorých vytvarujte guľôčky.
Každú guľôčku vyvaľkajte na 45 cm dlhý valček hrúbky palca, širší uprostred, užší na koncoch. Ohnite ho do tvaru podkovy, krížom prehnite a vytvarujte praclík. Na doske posypanej múkou nechajte pripravené praclíky 10 minút odpočinúť.

V hrnci priveďte vodu k varu, stiahnite teplotu a nechajte mierne variť. Praclíky po 2 – 3 kusoch vložte do vriacej vody, stiahnite plameň na minimum a mierne povarte 1 minútu. Predvarené praclíky vyberte z vody, osušte ich a položte na plechy vymazané olejom. Potrite ich žĺtkom rozmiešaným v mlieku.

Na najhrubšej strane praclíky zľahka narežte ostrým nožom. Posypte ich soľou a vložte do rúry predhriatej na 190°C, pečte 25 minút do tmavozlatej farby. Po upečení nechajte vychladnúť na mriežke.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku