Špaldové buchty

Leto Slivky

Ingrediencie

500 g hladkej špaldovej múky Babičkina voľba
220 ml vlažného mlieka
90 g cukru
10 g vanilkového cukru
75 g rozpusteného vlažného masla
2 vajcia
20 g čerstvého droždia (alebo 7 g instantného)
1 lyžica citrónovej kôry
maslo na potretie (asi 75 g)
práškový cukor na posypanie
štipka soli

Na náplň:
300 g slivkového lekváru
tuzemský rum

Postup

Do misy dajte špaldovú múku, cukor, vanilkový cukor, soľ a premiešajte. Uprostred vytvorte jamku, pridajte mlieko a rozdrobené droždie. Rozmiešajte s časťou múky na kašičku. Zakryte a nechajte kvások vzísť asi 30 minút. Lekvár narieďte trochou rumu a premiešajte.

Ku kvásku pridajte vajcia, rozpustené maslo a citrónovú kôru. Hneťte asi 10 minút – môžete v robote, ale ide to aj v ruke s pomocou varešky a dohnetením na doske. Spracované cesto zakryte v mise a nechajte nakysnúť (90 minút).

Vykysnuté cesto rozvaľkajte valčekom na obdĺžnikový plát, ktorý potom nožom rozdeľte na štvorcové dieliky. Do každého dielika dajte kúsok náplne, prstami spojte náprotivné rohy, zvary utesnite a potom ešte dotvarujte v dlani.

Buchty poukladajte do maslom vymasteného pekáča. A ešte ich potom prejdite rozpusteným maslom po okrajoch a kde sa navzájom dotýkajú. Zakryte a nechajte dokysnúť asi 30 minút. Rúru si rozohrejte na 180 °C.

Pripravené buchty dajte do rúry a pečte asi 30 minút (aj podľa farby). Ešte horúce ich môžete pretrieť rozpusteným maslom/masťou s rumom. Poprípade ich iba nechajte vychladnúť a poprášte práškovým cukrom.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku