500 g hladkej špaldovej múky Babičkina voľba
220 ml vlažného mlieka
90 g cukru
10 g vanilkového cukru
75 g rozpusteného vlažného masla
2 vajcia
20 g čerstvého droždia (alebo 7 g instantného)
1 lyžica citrónovej kôry
maslo na potretie (asi 75 g)
práškový cukor na posypanie
štipka soli
Na náplň:
300 g slivkového lekváru
tuzemský rum
Do misy dajte špaldovú múku, cukor, vanilkový cukor, soľ a premiešajte. Uprostred vytvorte jamku, pridajte mlieko a rozdrobené droždie. Rozmiešajte s časťou múky na kašičku. Zakryte a nechajte kvások vzísť asi 30 minút. Lekvár narieďte trochou rumu a premiešajte.
Ku kvásku pridajte vajcia, rozpustené maslo a citrónovú kôru. Hneťte asi 10 minút – môžete v robote, ale ide to aj v ruke s pomocou varešky a dohnetením na doske. Spracované cesto zakryte v mise a nechajte nakysnúť (90 minút).
Vykysnuté cesto rozvaľkajte valčekom na obdĺžnikový plát, ktorý potom nožom rozdeľte na štvorcové dieliky. Do každého dielika dajte kúsok náplne, prstami spojte náprotivné rohy, zvary utesnite a potom ešte dotvarujte v dlani.
Buchty poukladajte do maslom vymasteného pekáča. A ešte ich potom prejdite rozpusteným maslom po okrajoch a kde sa navzájom dotýkajú. Zakryte a nechajte dokysnúť asi 30 minút. Rúru si rozohrejte na 180 °C.
Pripravené buchty dajte do rúry a pečte asi 30 minút (aj podľa farby). Ešte horúce ich môžete pretrieť rozpusteným maslom/masťou s rumom. Poprípade ich iba nechajte vychladnúť a poprášte práškovým cukrom.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.