Na kvások:
Na 12 lupáčikov:
Na dokončenie:
Najprv začnite kváskom – pridajte trochu mlieka, pokojne ho trochu prehrejte – na prst, teplota nesmie presiahnuť 40 stupňov, inak znehodnotí droždie. K tomu pridajte nadrobené droždie, lyžicu cukru a dajte na teplé miesto. Stačí 15 minút a kvások krásne narastie. Ak sa tak nestane, máte zlé alebo staršie droždie a je znehodnotené. Vyhoďte ho a začnite znovu s novým.
Na cesto rozpusťte v rajnici maslo a dajte bokom schladiť. Medzitým odvážte a preosejte do hlbokej misy múku, pridajte vajce a cukor. Nakoniec aj maslo a kvások. Do misy nalejte 200 ml mlieka, budete však asi ešte prilievať. Cesto zapracujte hnetačom – a to poriadne. Musí byť hladké, jednotné, pružné a nesmie sa nikde drobiť (tu si pomôžte ďalším mliekom). Takto hotové nechajte pod utierkou hodinu kysnúť na teplom mieste alebo v rúre, ak má program kysnutie.
Keď cesto vykysne, rozohrejte rúru na 160 stupňov. Na prvýkrát pečte s touto teplotou. Každá rúra sa správa inak a v niektorej je tých 160 lepších než častejšie uvádzaných 180 stupňov.
Cesto po vykysnutí rozdeľte na dva bochníky, rozvaľkajte ich na okrúhle placky hrubé asi 0,5 cm a rozkrojte na šesť trojuholníkov. Každý trojuholník ešte vyvaľkajte, aby ste zväčšili jeho plochu. Lupáčiky rolujte od širšieho kraja trojuholníka smerom k cípu. Cíp vždy schovajte pod lupáčik, aby sa počas pečenia lupáčik nerozbalil. Na plech sa ich vojde šesť, rozložte ich teda na dva plechy. Pred pečením ešte nechajte 15 minút kysnúť, tesne pred vložením do rúry potrite vajcom, posypte makom alebo mandľami a pečte 15 až 20 minút dozlatista.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.