Špaldové lupáčiky

Mak Mandle Veľká noc
66 Špaldové lupáčiky

Ingrediencie

Na kvások:

  • 30 g čerstvého droždia
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 3 lyžice vlažného mlieka

Na 12 lupáčikov:

  • 500 g hladkej špaldovej múky
  • 30 g droždia
  • 1 veľké vajce
  • 50 g rozpusteného masla
  • 200 ml vlažného mlieka + 50 ml nabok
  • 60 g trstinového cukru

Na dokončenie:

  • rozšľahané vajce s mliekom na potretie
  • mak alebo plátky mandlí na posypanie

Postup

Najprv začnite kváskom – pridajte trochu mlieka, pokojne ho trochu prehrejte – na prst, teplota nesmie presiahnuť 40 stupňov, inak znehodnotí droždie. K tomu pridajte nadrobené droždie, lyžicu cukru a dajte na teplé miesto. Stačí 15 minút a kvások krásne narastie. Ak sa tak nestane, máte zlé alebo staršie droždie a je znehodnotené. Vyhoďte ho a začnite znovu s novým.

Na cesto rozpusťte v rajnici maslo a dajte bokom schladiť. Medzitým odvážte a preosejte do hlbokej misy múku, pridajte vajce a cukor. Nakoniec aj maslo a kvások. Do misy nalejte 200 ml mlieka, budete však asi ešte prilievať. Cesto zapracujte hnetačom – a to poriadne. Musí byť hladké, jednotné, pružné a nesmie sa nikde drobiť (tu si pomôžte ďalším mliekom). Takto hotové nechajte pod utierkou hodinu kysnúť na teplom mieste alebo v rúre, ak má program kysnutie.

Keď cesto vykysne, rozohrejte rúru na 160 stupňov. Na prvýkrát pečte s touto teplotou. Každá rúra sa správa inak a v niektorej je tých 160 lepších než častejšie uvádzaných 180 stupňov.

Cesto po vykysnutí rozdeľte na dva bochníky, rozvaľkajte ich na okrúhle placky hrubé asi 0,5 cm a rozkrojte na šesť trojuholníkov. Každý trojuholník ešte vyvaľkajte, aby ste zväčšili jeho plochu. Lupáčiky rolujte od širšieho kraja trojuholníka smerom k cípu. Cíp vždy schovajte pod lupáčik, aby sa počas pečenia lupáčik nerozbalil. Na plech sa ich vojde šesť, rozložte ich teda na dva plechy. Pred pečením ešte nechajte 15 minút kysnúť, tesne pred vložením do rúry potrite vajcom, posypte makom alebo mandľami a pečte 15 až 20 minút dozlatista.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku