Celkový čas kysnutia 1,5 hod.
Ingrediencie
1 prešľahané vajce na potieranie
Praclíky, i keď na to nevyzerajú, nie sú úplne jednoduché na prípravu. Rozhodne si uľahčíte prácu, ak máte domácu pekáreň, kvalitný kovový kuchynský robot alebo aspoň ručný hnetač. Aby totiž boli praclíky dobré, kvalitné a presne také krehké, ako majú byť, musíte dodržať pomer surovín a to spôsobí najmä ťažké spracovanie cesta, ktoré sa hlavne na začiatku veľmi mrví a robia sa hrudky.
Začnite vždy tým, že necháte vzísť droždie. Rozdrobte ho do malej misky spolu s trochou vlažného mlieka a štipkou cukru. Cukor tu nie je na chuť, ale iba na podporu kysnutia. Stačí 5 minút na teplom mieste a droždie začne pracovať.
Teraz vo veľkej mise (robote alebo domácej pekárni) zmiešajte vopred preosiate múky so soľou a rozpusteným maslom, žĺtkom a zvyškom vlažného mlieka. Zľahka premiešajte (môžete použiť aj ruky) a pridajte kvások. Teraz začnite finálne spracovávať cesto. Zo začiatku to ide naozaj ťažko, ale suroviny sa postupne prepoja a vznikne pružné, hladké a nelepiace sa cesto.
Teraz je čas na kysnutie. Cesto v mise zľahka poprášte múkou, prikryte utierkou a uložte na teplé miesto. Ak je práve chladno a bojíte sa, že by nemuselo cesto dobre nakysnúť, existuje skvelý trik. Nahrejte rúru asi na 50 °C, stačí 5 minút. Potom rúru otvorte a na vyklopené veko postavte misu s cestom. Tak máte dostatočné teplo pre kysnutie zaručené. Kysnutie trvá zhruba 1,5 hodiny.
Vykysnuté cesto preneste na dosku. Rozdeľte asi na 10 bochníkov, z ktorých postupne vyvaľkajte klasické valčeky. Z tých potom upleťte praclíky. Pletenie je veľmi jednoduché! Utvorte si náznak kolieska a potom namiesto jeho uzavretia do kruhu konce prekrížte a pritlačte na opačné konce kolieska. Je to len o cviku, pri prvých kúskoch nad tým možno budete premýšľať, ale postupne, ako získate cvik, bude to prirodzene jednoduché.
Praclíky chceme chrumkavé a krehké, preto ich už teraz rovno ozdobte a dajte piecť. Pokiaľ by ste niekedy chceli skúsiť mäkké a nadýchané, nechajte ich teraz ešte 10 minút kysnúť na plechu pod utierkou.
Každý praclík potrite rozšľahaným vajcom a ozdobte podľa chuti. Klasické sú praclíky s makom, ale mám vyskúšané aj sezamové, rascové alebo s tekvicovými semienkami. Tiež je možné použiť nastrúhaný vyzretý tvrdý syr, napríklad typu gouda alebo čedar.
Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 15 minút dozlatista. Pred podávaním nechajte úplne vychladnúť. Praclíky vydržia v uzavretej nádobe až 7 dní.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.