na 4 plechy lineckých koláčikov
Na dokončenie:
Všetky suroviny sú najlepšie v izbovej teplote. Vyberte ich preto z chladničky tak 1 – 2 hodiny pred samotnou prípravou cesta.
V mise rozmiešajte maslo, cukor a vajce so žĺtkom na hladkú penu. Postupne zapracujte múku a mak. Vytvorte hladké jednotné cesto. Zabaľte do fólie alebo voskovaného obrúska a uložte cesto do chladu do druhého dňa.
Po vybratí cesta z chladničky zapnite rúru na 160 °C. Cesto zľahka prepracujte rukou a nechajte ho povoliť. Teplými dlaňami sa cesto zahreje a ľahko sa potom vyvaľká. Nepodsypávajte príliš, alebo ešte lepšie vôbec, aby posledné kúsky koláčikov neboli príliš múčne.
Vyvaľkajte cesto asi 5 mm vysoké a vykrajujte obľúbené tvary. Pečte asi 8 minút (môže sa mierne líšiť podľa veľkosti tvarov a vašej rúry). Vychladené linecké zlepujte rozohriatym lekvárom a uchovávajte v chlade. Najlepšie uchováte koláčiky v plechovej dóze alebo v papierovej škatuli v garáži, na balkóne alebo v pivnici.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.