Makové linecké koláčiky s lekvárom

Vianoce
100 Makové linecké koláčiky s lekvárom

INGREDIENCIE

na 4 plechy lineckých koláčikov

  • 260 g hladkej múky na krehké pečivo
  • 40 g mletého maku
  • 200 g pokrájaného masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 celé vajce a 1 žĺtok
  • citrónová kôra z 1 biocitróna

Na dokončenie:

  • slivkový lekvár
  • rum
  • práškový cukor na servírovanie

POSTUP

Všetky suroviny sú najlepšie v izbovej teplote. Vyberte ich preto z chladničky tak 1 – 2 hodiny pred samotnou prípravou cesta.

V mise rozmiešajte maslo, cukor a vajce so žĺtkom na hladkú penu. Postupne zapracujte múku a mak. Vytvorte hladké jednotné cesto. Zabaľte do fólie alebo voskovaného obrúska a uložte cesto do chladu do druhého dňa.

Po vybratí cesta z chladničky zapnite rúru na 160 °C. Cesto zľahka prepracujte rukou a nechajte ho povoliť. Teplými dlaňami sa cesto zahreje a ľahko sa potom vyvaľká. Nepodsypávajte príliš, alebo ešte lepšie vôbec, aby posledné kúsky koláčikov neboli príliš múčne.

Vyvaľkajte cesto asi 5 mm vysoké a vykrajujte obľúbené tvary. Pečte asi 8 minút (môže sa mierne líšiť podľa veľkosti tvarov a vašej rúry). Vychladené linecké zlepujte rozohriatym lekvárom a uchovávajte v chlade. Najlepšie uchováte koláčiky v plechovej dóze alebo v papierovej škatuli v garáži, na balkóne alebo v pivnici.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku