Ingrediencie
(na 1 plech krekrov – asi 4 porcie k nátierke)
Na cesto:
- 160 g zmesi semienok podľa vašej chuti (v našom recepte použitá zmes slnečnicových, ľanových, sezamových, tekvicových semienok a k tomu píniové oriešky)
- 70 g celozrnnej špaldovej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva (možno vynechať)
- 20 g repkového oleja
- 50 g studenej vody
- 1 lyžička hrubozrnnej soli
Postup
Premiešajte v mise všetky suché suroviny vrátane soli. Pridajte vodu a olej a spracujte na cesto. Najlepšie to ide stierkou a rukami. Cesto vyklopte na silikónovú podložku alebo pomúčenú dosku a prepracujte tak, aby sa príliš nelepilo.
Pripravte si plech a dva papiere na pečenie. Zohrejte rúru na 180 stupňov C.
Cesto vyvaľkajte medzi dvoma papiermi na tenkú, len 2 – 3 mm vysokú placku. Tú kolieskom alebo vhodným nožom pokrájajte na rovnaké tvary – približne obdĺžniky.
Presuňte aj s papierom na pečenie na plech. Oddeľte jednotlivé krekry na plechu opatrne tak, aby medzi sebou mali malé medzery. Pečte 12 – 15 minút.
Krekry sa hodia k letným grilovačkám, nátierkam alebo ako zdravší variant večerného zobkania.